Mahl

Mahl eraldatakse puuviljadest ja marjadest ning see sisaldab rohkem toitained kui muud mahlatooted. Mahlaks saab nimetada vaid lahjendamata kujul müüdavat toodet.

Mahlad, sealhulgas mahlad kontsentreeritud mahlast (ehk kontsentraadist taastatud mahlad) ei sisalda säilitusaineid (v.a laimi- ja sidrunimahl), kunstlikke lõhna- ja maitseaineid ega toiduvärve.

Säilivusaja pikendamiseks pakendatud mahlad tavaliselt pastöriseeritakse. Mahladele ei ole lubatud lisada suhkrutooteid (v.a astelpajumahlale).

Mahla nimetusest on näha puuviljade ja marjade nimed nende sisalduse vähenevas järjekorras, nt õuna-maasikamahl või ananassi-greibimahl. Kolme või enamat liiki aedvilja sisaldava mahla (nt mitmeviljamahla) täpsema koostise saab teada koostisosade loetelust.

Mis on mahl kontsentreeritud mahlast?

Sisuliselt on tegu kontsentraadist taastatud mahlaga. Mahl valmistatakse tavaliselt riigis, kus puuvili kasvatati. Eksportimiseks mahl kontsentreeritakse, s.t  sellest eraldatakse vesi. Sihtriigis taastatakse mahl kontsentraadist, lisades sellele sama palju vett, kui enne eraldati.

Kontsentraadist taastatud mahla märgistamisel lisatakse nimetuse lõppu sõnad „kontsentreeritud mahlast“ (nt „õunamahl kontsentreeritud mahlast“). Kui pakendil neid sõnu pole, siis on tegu otse viljadest pressitud mahlaga, mis ei ole läbinud tootmisel taastamisetappi.

Enamik Eestis müüdavatest eksootiliste viljade mahladest on kontsentraadist taastatud. Näiteks apelsinipuid Eestis teatavasti ei kasva, seetõttu on suurem osa meil müüdavast apelsinimahlast valmistatud kontsentraadist.

 

 

Kasutatud marterjal
https://www.agri.ee/et/mahlatooted

Facebook Comments
Categories: Uncategorized

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga